


Információk, érdekességek
Pollenhelyzet: a mogyoró helyenként már tüneteket okozhat
2015. január 24.
A mogyoró pollenszórása a hétvégén helyenként már tüneteket okozhatott az arra allergiásoknak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
![]() |
Az enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények pollenszórása már január elején elkezdődött. A mogyoró, az éger, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából egyelőre jellemzően csak egy-egy szem van jelen a levegőben.
A fűszerek is okozhatnak allergiát!
2015. január 03.
Akár elfogyasztva, akár a bőrre kenve, bizonyos fűszernövények kellemetlen tüneteket okozhatnak. Az ünnepi süteményekben gyakran használt, és a kozmetikumokban illatanyagként hozzáadott fahéj és vanília mellett a fokhagyma, a bors és a fűszerpaprika is okozhat allergiát.
Allergiás tüneteket leggyakrabban afahéj, vanília, fokhagyma, fekete bors, kakukkfű, kömény, fűszerpaprika és koriander idéz elő.
A fűszerek okozta allergiás tünetek igen változatos formában jelentkezhetnek. Amennyiben az elfogyasztott étel tartalmazza az allergént, úgy a panaszok jellemzően a gyomor- és bélrendszert érintik – hasmenés, hasfájás, puffadás jelentkezhet -, de gyakran bőrkiütést is okoznak– magyarázza dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Krémekben, kozmetikumokban található, főként illatanyagként használt allergének, bőrrel való érintkezés útján csalánkiütést, ekcémát, belélegezve orrfolyást, légzési nehézséget idézhetnek elő.
A fűszerekre általában nem is gyanakszunk
A fűszerallergia diagnózisát nehezíti, hogy a betegek sokszor maguk sem gondolnak arra, hogy panaszaikat az ízesítéshez, vagy illatanyagként használt növények okozzák. Becslések szerint azonban az ételallergiák közel 2 százalékáért a fűszerek a felelősek, így ez sokak számára okoz nehézséget a mindennapokban. A betegség felismerését és a megfelelő kezelést egyaránt nehezíti, hogy nincs külön szabályozás arra vonatkozóan, hogy a gyártók kötelesek feltüntetni a fűszereket az összetevők közt, a termékek csomagolásán.
Laktózérzékenység: a tejmentes étrend nem megoldás
2014. december 27.
Akinek tejfogyasztás után fáj a hasa, puffad vagy egyéb tünetei vannak, ne hagyja ki a tejtermékeket étrendjéből, ezzel ugyanis még nagyobb kárt okozhat a szervezetének – állítja Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. Sokan anélkül állapítják meg magukról a betegséget, hogy orvos megerősítette volna a diagnózist. Nem tudják, hogy más emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, nem beszélve arról, hogy súlyos kalcium és D-vitamin-hiány alakulhat ki a tejtermékek elhagyása miatt.
Akinek tejfogyasztás után fáj a hasa, puffad vagy egyéb tünetei vannak, ne hagyja ki a tejtermékeket étrendjéből, ezzel ugyanis még nagyobb kárt okozhat a szervezetének – állítja Dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. Sokan anélkül állapítják meg magukról a betegséget, hogy orvos megerősítette volna a diagnózist. Nem tudják, hogy más emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, nem beszélve arról, hogy súlyos kalcium és D-vitamin-hiány alakulhat ki a tejtermékek elhagyása miatt.
Gluténmentes ünnepi sütemények
2014. december 17.
A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható.
A gesztenyeliszt remek alternatíva sütéshez-főzéshez. Karakteres íze miatt elsősorban kekszek, sütemények, palacsinta készítéséhez ajánlom – mondja Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az egészben szárított, pörkölt gesztenye megőrölve sokkal aromásabb, olajokban gazdagabb, a hagyományos fehér liszthez képest zsírosabb állagú, illatosabb. Az ételek készítése során érdemes más lisztekkel együtt használni. Az első recept esetében kölesliszttel, a gesztenyés csillagnál pedig kókuszliszttel egészítettem ki a szükséges mennyiséget.
A köles - magas rosttartalma mellett - nagy mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat, vasat. A gesztenyelisztben sok az esszenciális aminosav, vitaminban gazdag. Megtalálható benne néhány B-vitamin, némi vas, kálium, foszfor és folsav is. A kókuszliszt készítéséhez az érett kókuszdiókat leszedik, a húsát zsírtalanítják, kiszárítják és leőrlik. Az így készült liszt gluténmentes, alacsony szénhidrát tartalmú és rostokban gazdag.
Allergiás tünetek – meglepetéseket okozhat az enyhe téli idő
2014. december 09.
A legtöbb ember számára az allergiaszezon csak nyáron indul a fűfélék – a legismertebb pollen, a parlagfű – virágzásának kezdetével. A tüsszögés, orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya sokunk életét megnehezítik. Az enyhe téli időszak miatt azonban már mostanában elkezdhetik gyötörni a panaszok az erre érzékenyeket, egyes fák ugyanis már februárban, sőt, a megszokottól eltérően akár már januárban megkezdhetik virágzásukat, így például a mogyoró, az éger és a nyír is.
A hazánkban tenyésző 2000 féle virágzó növény közül 250 növény pollenje okozhat allergiát. Magyarország éghajlati viszonyai között akár már január végén is elkezdődhet az allergiás szezon a mogyorófélék és az éger virágzásával. A mogyoró porzós barkái nagy mennyiségű allergént tartalmaznak, ezek okozzák a gondot. A mogyorónak rövid a nyugalmi időszaka – nővirágai már decemberben nyílnak, míg a hímvirágok rendszerint február második felében (a növény genetikai alapon ezzel az időbeli eltolással védekezik az önbeporzás ellen). Gyakorta megfigyelhető, hogy az éger virágai még a levelek előtt megjelennek.
A mogyorót követi márciustól a nyár, nyír, kőris, platán szezonja.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...444546...74